IÄNI – itäsuomalainen kulttuurijulkaisu. 1/2023

Vapautta ajatella ja tehdä asiat toisin – mietteitä luovan työn ääreltä

Craft & Design -verkosto


Millaisia merkityksiä luovan työn tekemisen taustalta löytyy? Luovuus on voimavara, joka voi ilmentyä monella tavalla. Craft & Design Savonlinna -verkoston käsityöläiset ja muotoilijat kertovat luovan työn merkityksestä elämässään, käsitellen sitä kukin oman ammattinsa näkökulmasta.

Muistan, kun kouluaikana joku sanoi, että luovuus ruokkii luovuutta. Kohdallani tämä pitää hyvin paikkansa. On aikoja, kun ideoita ei tule, tai ne eivät sovi juuri siihen, mitä haen. Joskus taas tuntuu, kuin jalkapohjissa olisi siivet tai rullat, ja aivoissa sykkii miljoona synapsia ja hiusten alla kihelmöi hassusti. Ideat ryöppyävät ja liidän. Ja kun ideat alkavat tulla, niitä kumpuaa lisää ja lisää: kiitävistä hetkistä autojen ajaessa ohitse, vesipisarasta pöydän pinnalla, hiekoitussoran silittelystä, kauniista valokuvasta…

Minulle luova työ on vapautta ajatella ja tehdä toisin. Hengittää vapaasti, olla onnellinen ja tulla hyväksytyksi sellaisena kuin olen. Se ei yleensä tarkoita säännöllistä työaikaa. Se ei ole aina helppoa eikä stressitöntä. Sitä ei voi puristaa. Ideoita luonnostellaan silloin, kun ne tulevat. Oli se sitten silloin, kun ketään ei näy ja bussit eivät kulje, tai kesken tiskauksen tai unen. Sillä muuten ne katoavat, kuten aika katoaa ympäriltä niitä luonnostellessa.

Työssäni saan tuntea olevani jotenkin ajan jatkumossa; lopulta käsieni kautta valmistuu jotain, joka elää minua pidempään. Jotain, joka toivottavasti saa myös jonkun toisen onnelliseksi.

Korumuotoilija Jonna Kärkkäinen


Luovan työnteon rooli elämässäni ei ole olla työtä. Se on kokonaisvaltainen elämäntapa, jonka tarkoituksena on tehdä maailmasta kauniimpi, herättää tunteita ja kyseenalaistaa totuttuja toimintamalleja. Luovan työn tekeminen merkitsee miulle vapautta: teen mitä haluan ja milloin haluan. Se antaa tilaa elämästä nauttimiselle. Luomalla kauniita asioita ihmisten arkeen toivon saavani aikaan muistoja, pieniä lempeitä ajatuksia, jotka ilahduttavat ihmisiä vuosikymmenienkin päästä.

Vaate- ja kuosisuunnittelija Kaisa Turtiainen

Työni antaa minulle mahdollisuuden toteuttaa itseäni. Suunnittelua saan tehdä oman mallistoni vaatteiden ja asusteiden sekä tilaustöiden puitteissa. Korjausompelussakin saa käyttää välillä hyvinkin luovaa ajattelua, jotta asiakkaan ongelman saa ratkaistua.

Kestävät arvot ovat suuressa roolissa kaikessa tekemisessäni. Nykyinen vaateteollisuus kuormittaa ilmastoa merkittävällä tavalla, kun koko ajan tuotetaan uutta halvoista materiaaleista epäinhimillisissä oloissa. Haluan olla luomassa vaihtoehtoja pikamuodille ja valmistan siksi itse käsityönä kaikki oman mallistoni tuotteet. Näin jokainen tuote pääsee oikeasti käyttöön eikä suuria varastoja synny. Minulle on myös tärkeää käyttää laadukkaita, aikaa kestäviä materiaaleja ja hankkia ne vastuullisilta toimijoilta. Korjausompelu liittyy myös vahvasti kestävään kehitykseen ja kiertotalouteen. Vaatteiden käyttöikää saa pidennettyä, eikä aina tarvitse ostaa uutta.

Pyrin omalla työlläni viemään eteenpäin viestiä vastuullisuudesta, jotta yhä useampi alkaisi miettimään omia kulutustottumuksiaan ja käsityön arvostus kasvaisi entisestään.

Ompelija-artesaani Milja Muhonen


Muodon löytäminen ja ”vau”-tunteen saavuttaminen on joskus muutaman vasaranlyönnin ansiota, samoin muodon kadottaminen.

Matka oman muotokielen syntyyn onkin pitkä: vanhempien esimerkki taiteilijakodissa, aika Unkarissa seppämestarin opissa tai kesä Antoni Gaudin arkkitehtuuria tutkimassa.

Inspiraatio koruun tai taottavaan rautaan syntyy kohtaamisissa, asiakkaan haaveista ja toiveista. Luova ajattelu käynnistyy kierrellen kansallisromantiikan, luonnon ja arkkitehtuurin kanssa, kynä suhisee ja ideat piirtyvät paperille. Asiakkaan toiveet ja käsityöläisen taidot lyövät kättä, jolloin päästään valitsemaan sopivat materiaalit ja tekniikat toteutukseen. Silloin on aika sytyttää ahjo ja voittaa kuuma rauta selkä märkänä takoen. Tuhansien iskujen jälkeen onkin syytä hymyillä, antaa ahjon hiilien tummua ja viimeistellä valmis tuote. Lyön leiman tuotteeseen josta olen ylpeä.

Seppä Teppo Nousiainen

Puun kanssa työskentely on innostavaa mutta vaativaa. Materiaalin luonne täytyy ottaa huomioon suunnittelussa niin ulkonäkö- kuin kestävyyssyistä. Välillä materiaalit sekä koneet turhauttavat, ja tulee epäonnistumisia. Kun saa aikaiseksi jotain omannäköistä ja toimivaa, se innostaa jatkamaan eteenpäin. Jatkuvasti on jotain uutta opittavaa ja kokeiltavaa, joten puussa on pitkäksi aikaa haastetta.

Tämä työ tarkoittaa mulle myös helppoa arkea. Omalla verstaalla saa tehdä töitä rauhassa ja lyhyen työmatkan ansiosta on aikaa tehdä myös muita tilan töitä. Kovina pakkaspäivinä ei tarvitse murehtia, lähteekö auto käyntiin, tai onko tie lingottava ennen lähtöä. Vastapainona toki tulee ajoittainen yksinäisyys ja iso vastuu kaikesta. Vastoinkäymisiä on ollut paljon ja töitä joutuu tekemään, mutta rakkaus puuhun ja käsillä tekemiseen on säilynyt.

Puuseppä Teijo Jalkanen


Luovaa työskentelyäni on ohjannut vahvasti estetiikka, kaipaus kauneuteen. Haluan luoda tuotteita, joissa kohtaavat harkittu muoto, sopivin työtapa ja laadukas materiaali. Materiaalin raaka-aine, tuntu, värit ja kuosit ovat asioita, joista olen erittäin tarkka. Koen värit voimakkaina ja näen sävyt hyvin tarkasti. Siksi rakastan työskennellä värien ja pehmeiden materiaalien parissa. Käytän paljon aikaa tuotteiden suunnitteluprosessiin: katselen ja tunnustelen materiaaleja ja niiden värejä eri valossa ennen päätöksiä.

Tuotesarjat syntyvät usein edellisten jatkumoksi. Minulla on jatkuvasti mielessäni jokin tuotteistamisen prosessi, mutta asiat konkretisoituvat omassa tahdissaan ja joskus vasta pitkänkin ajan päästä. Luonnonläheinen elinympäristöni näkyy vahvasti suunnittelussani. Kokemani maisemallisuus, kasvit ja tunnelmat toistuvat kangaskuoseissani. Minusta on ihanaa kertoa asiakkailleni tuotteisiin liittyviä tarinoita.

Käsityömuotoilija Pirjo Hämäläinen

Luovan työn flow’ta koen kangaspuiden ääressä, kun kudon kangasta ilman tarkkaa suunnitelmaa. Voin antaa intuition ohjata värien ja lankojen valintaa. Työssä on leikkiä, innostusta ja työn imua parhaimmillaan. Taustalla on vuosien kokemuksen tuoma hiljainen tieto materiaaleista ja siitä, miten kangas on parasta kutoa sekä ehkäpä myös aiempien sukupolvien käsityötieto, jonka olen perinyt geeneissäni.

Luova mieleni kaipaa suunnitteluhaasteita. Se on tutkijan mieli, joka hakeutuu uuden äärelle ja nauttii, kun saa keksiä, kokeilla ja kehitellä. Haasteena voi olla uuden malliston suunnittelu tai kankaan rakenteen sovittaminen kutomakoneen tekniikkaan.

Luovassa työssä ei ole valmiita polkuja ja vastauksia, ne on luotava itse. Minulla on ihana vapaus valita, mihin käytän työpäiväni. Voin valmistaa sarjana hyväksi todettua tuotetta tai viettää päivän piirtämällä tulevaisuuden visioita. Molempia tarvitaan. Vapauden äärellä koen epävarmuutta siitä, olenko tehnyt oikeita päätöksiä ja olenko osannut käyttää aikaani tuottavasti. Se paljastuu vasta myöhemmin asiakkaan kohtaamisessa. Onko tuote toimiva, kaunis, koskettaako se asiakkaani tarpeita? Vasta kun näin on, saan palkan työstäni.

Tekstiilisuunnittelija Mervi Pesonen