Tunne, joka sisällä palaa

Löysin juureni Itä-Suomesta 15-vuotiaana, kun muutin Savonlinnaan. Yllättäen kaikki isovanhempani alkoivat kertoilla tarinoita heidän nuoruudestaan tai lapsuudestaan. Sellaisia tarinoita, joita en ollut koskaan kuullut Keski-Suomessa lapsena asuessani. Aloin kiinnostua juuristani ja ymmärsin, että olen vahvasti savo-karjalainen.

Juurruin vahvasti itään. Muutin kuitenkin suorittamaan jatko-opintoja muualle. Hetken aikaa jostain syystä luulin, että en voisi palata tänne. Mutta kun opintojen edetessä suunnittelin tulevaa, en pian osannut ajatella enää muuta vaihtoehtoa. Huolimatta siitä, että pääkaupunkiseudulla olisi varmasti ollut enemmän koulutustani vastaavia töitä. Kaipasin itään. Se, mikä minut ajoi tänne takaisin, oli vahva sisältä kumpuava tunne.

Kulttuuri-käsitteen määritelmä vaihtelee ja merkitys riippuu usein siitä, missä yhteydessä sanaa käytetään. Yhteiskuntatutkimuksen näkökulmasta kulttuuri on Wikipedian mukaan ”erottelujen järjestelmä, jonka avulla ihminen luokittelee ympäristöä, arvottaa itseään ja muita sekä rakentaa identiteettiä”. Kulttuuri on myös ”jaettujen asenteiden, arvojen, tavoitteiden ja käytäntöjen kokoelma, joka on luonteenomainen esimerkiksi jollekin ihmisryhmälle”.

Kulttuuri vahvistaa identiteettiä ja luo tunnesiteitä. Kun johonkin paikkaan syntyy vahva tunneside, siitä on vaikea hellittää. IÄNI pyrkii osaltaan vahvistamaan meidän kaikkien tunnesidettä itään. Tämän numeron teemana on tunne.

Kun kuuntelee maailman menoa, saattaa myös liian helposti unohtaa itsensä, tukahduttaen samalla sen tunteen, joka sisällä palaa. Mitä jos seuraisimme sitä, syvällä piilossa olevaa tunnetta jatkossa enemmän?

Veera Kolehmainen

(Kuva: Iita Sillanpää)