IÄNI – itäsuomalainen kulttuurijulkaisu. 3/2023

5 kysymystä – Sillanrakentajat

Tiia-Mari Mäkinen, Virpi Rautsiala


Keitä olette?

Tiia-Mari Mäkinen: Olen taiteen moniottelija, tytär, sisko, ystävä, kulttuurin suurkuluttaja, polkujuoksija, eläinrakas, liikeilmaisua rakastava, matkaileva, utelias, jatkuvasti liikkeellä oleva päämäärätietoinen etsijä, luonnossa vapaa-aikaa viettävä, sosiaalinen, keskusteluja, suuria tunteita ja oikeudenmukaisuutta rakastava tapaus Pohjois-Karjalasta.

Virpi Rautsiala: Olen esittävän taiteen hybriditaiteilija, metsänhoitaja, motoristi, yrittäjä. Taiteilijuuteni lisäksi olen hengityskoulu- ja jännitysryhmän ohjaaja sekä Metsämieli-vetäjä. Intensiivinen taidetoimikuntatyö on avannut itselleni taiteen rahoittamisen ja taidepolitiikan maailmaa. Fanitan Minna Canthia. Inspiroidun kirjallisuudesta, tanssista, musiikista ja kuvataiteesta.

Mistä tulette?

T-MM: Mie oon kotoisin Kontiolahdelta, Pohjois-Karjalasta. Asuin Itä-Suomessa ensimmäiset 20 vuotta elämästäni, jonka jälkeen suuntasin ulkomaille opiskelemaan, rakastumaan ja tekemään taidealan hommia. Viimeiset 7 vuotta asuin Lontoossa, mutta ikävä takaisin omille juurille järvien äärelle oli suuri. Vuosi sitten palasin kotiseudulleni ja nyt asun pienessä mökissä järven rannalla lähellä Joensuuta, nauttien jälleen Pohjois-Karjalan meiningistä.

VR: Asun Kuopiossa savolaisen perheeni kanssa. Mummola on Etelä-Savossa Sulkavalla, jossa Partalan saartakin on soudettu ympäri! Vietin lapsuuteni ja nuoruuteni eteläisessä Suomessa Keravalla ja Helsingissä. Oon työskennellyt ympäri Suomea, pisimpään Pohjois-Savossa. Ensikosketuksen ammattiteatteriin sain Pohjois-Karjalassa, jossa olin töissä. Itä on kaunis ja ihana!

Mitä teette?

T-MM: Tällä hetkellä toimin taideasiantuntijana Taiteen edistämiskeskuksen Sillanrakentajat-hankkeessa, yhdessä upean työparini Virpin kanssa. Tähän työhön kuuluu moninaisesti kulttuurituotannollisia töitä, ja asioiden, yhteistyön ja ideoiden mahdollistamista. Ennen Taiken pestiä työskentelin esittävän taiteen kentällä monipuolisesti sekä Suomessa että ympäri maailmaa.

VR: Toimin taiteilija-asiantuntijana Sillanrakentajat-hankkeessa kolmen vuoden ajan, eli elokuuhun 2026. Toiminta-alueena on kolme maakuntaa Itä-Suomessa ja tavoitteena on edistää taide- ja kulttuuriasioita alueella. Uskon, että työllämme on merkitystä ja suhtaudun ilolla uusiin paikkoihin ja tuttavuuksiin.

Mistä nautitte eniten siinä, mitä teette?

T-MM: Suurin nautinto mulle tässä työssä on tavata toinen toistaan upeampia ihmisiä. Tunnen olevani etuoikeutettu, kun saan altistua niin monien erilaisten ihmisten ideoille, ajatuksille ja luovuudelle.
Taidekentällä on ihanaa olla osa nopealiikkeisiä luovia prosesseja, joissa ideat muotoutuvat jatkuvasti konkreettisiksi teoksiksi tai teoiksi. Tuntuu, että kaikki on koko ajan liikkeessä ja kehittyy. Rakastan tätä nopeatempoista alaa, joka nopeista liikkeistään huolimatta kuitenkin useimmiten huokuu myös kärsivällisyyttä ja empatiaa.

VR: Työparius on hyvä asia, Tiia-Mari on loistotyyppi tähän hommaan, täydennämme ja innostamme toisiamme. Alueella on vahvaa potentiaalia! Luotan yhteistyöhön ja konkretiaan. On hienoa nähdä, että valveutuneita päättäjiäkin kiinnostaa kulttuurin ammattilaisten panos, onhan kulttuurin ammattilainen arvokas veronmaksaja, ja laadukkaat kulttuurisisällöt vaikuttavat isosti yhteisöllisyyden olotilan syntyyn ja kunnan vireystilaan.

Millaista viestiä haluatte välittää?

T-MM ja VR: Sillanrakentajien viisi mottoa ovat:

Positiivinen puhe paljastaa potentiaalin. Rakennamme myönteistä toimintakulttuuria.

Vältämme päällekkäisyyksiä. Luomme uusia asioita, emme keksi pyörää uudestaan. Luotamme laadukkaaseen osaamiseen ja jo tehtyyn. Otamme olemassa oleman avun, tiedon ja taidon vastaan.

Emme oleta tai arvele. Etsimme tiedon ja taidon ja käytämme sitä.
Pyrimme läsnäoloon tässä ja nyt. Arvostamme aiemmin tehtyä, juuria, taustoja ja historiaa, mutta emme mene mukaan menneen ajan konfliktien vatvomiseen.

Annamme ja vastaanotamme mielellämme ideoita ja rakentavaa palautetta. Yhteystietomme löytyvät Taiken verkkosivuilta.


Taiteen edistämiskeskus on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen taiteen edistämisen asiantuntija- ja palveluvirasto, jonka tehtävänä on edistää taidetta kansallisesti ja kansainvälisesti. Taike on käynnistänyt kaksi uudenlaista alueellista kehittämishanketta, joiden tavoitteena on vahvistaa Taiken alueellista läsnäoloa ja vaikutusta. Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella toimii Sillanrakentajat-hanke vuosina 2023-2026.